Pagoden

Vanwege de vele gouden pagoden en tempels wordt Myanmar wel ‘Land van de gouden pagoden’, ‘Land van de duizend pagoden’ of het ‘Gouden Land’ genoemd.
Een pagode is een gebouw dat in veel boeddhistische tempels in Azië te zien is. Het heeft de vorm van een toren die uit verschillende, steeds kleiner wordende verdiepingen bestaat. Elke verdieping heeft een eigen dak.

Vooral in Pagan, tegenwoordig Bagan genoemd, zijn vele pagodes te vinden. Dit is mede te danken aan een reeks koningen die elkaar probeerden te overtreffen met nog mooiere gebouwen. In 1287 veroverde de Mongoolse heerser Koeblai Khan Pagan. Zijn leger plunderde de tempels. Uit angst voor de komst van de Mongolen hadden de inwoners de stad verlaten. Misschien mede omdat de stad verlaten was toen de Mongolen eraan kwamen, is er door de Mongolen weinig schade toegebracht aan de stad zelf. Tegenwoordig is men volop bezig met de restauratie van de gebouwen. De twaalfde eeuw was voor Pagan de Gouden Eeuw. In een gebied van ruim 40 km² stonden 13.000 pagodes en tempels, waar er nu nog 2.000 van over zijn, vaak in relatief goede staat. Alle religieuze bouwwerken zijn opgetrokken uit steen en dankzij het droge klimaat zijn vele van deze gebouwen door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. Alle andere gebouwen werden van hout gemaakt en zijn in de loop der jaren vergaan of door brand verwoest. Bij een aardbeving in 1975 liepen veel van de tempels schade op, die niet altijd gerepareerd kon worden.

Pagan is een van de vroegere hoofdsteden van Myanmar, en is gesticht in het jaar 849. Het was de hoofdstad van het Pagan-rijk, van de 9e tot de 12e eeuw, waar het Theravada-boeddhisme het belangrijkste geloof was. Dit kan gezien worden aan het enorme aantal tempels dat nu nog in Pagan staat; Pagan heeft de grootste verzameling en concentratie boeddhistische tempels, ruïnes en stoepa’s ter wereld. Een stoepa (of stupa) is een boeddhistisch bouwwerk dat de relieken van een boeddhistische heilige bevat. Een stoepa is van oorsprong een massieve ronde structuur, gebouwd op een vierkante verhoging.

Pagan is een van de grote toeristenbestemmingen in Myanmar, en staat op de lijst van nominaties tot toevoeging aan de Werelderfgoedlijst. Tegenwoordig is Pagan een klein stadje met 20.000 mensen en zijn er veel hotels rondom Pagan gevestigd, waar de toeristen verblijven. Pagan is veel minder bekend dan de tempels van Angkor Wat in Cambodja. De oorzaak hiervoor is het restrictieve beleid ten opzichte van toeristen en internationalisatie dat Myanmar gedurende lange tijd gevoerd heeft en ook nu nog (in mindere mate) volgt.
Voor Theravada-boeddhisten is Pagan ook een bedevaartsoord.

 

DOE MEE, DOEMYANMAR