Myanmar



Myanmar of Birma (officieel Republiek Unie van Myanmar) is een land in Zuidoost-Azië. Myanmar is een voormalige Britse kolonie. In 1948 werd het land zelfstandig.

Myanmar grenst in het noordwesten aan Bangladesh en India, in het noorden aan China, en in het oosten aan Laos en Thailand. In het zuidwesten heeft Myanmar een lange kustlijn met de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee (delen van de Indische Oceaan).
De oppervlakte van Myanmar is 676.578 km² (ruim 16x Nederland).
De hoofdstad is sinds 7 november 2005 officieel het centraal gelegen Naypyidaw. Op die datum begon de verhuizing vanuit de oude hoofdstad Rangoon (nu Yangon), de grootste stad van het land.
Op 31 januari 2011 trad een nieuwe grondwet in werking, die formeel een einde maakte aan het militaire bestuur. Op deze datum vond de eerste bijeenkomst plaats van het nieuw opgerichte parlement met twee kamers, het lagerhuis met 440 zetels en het hogerhuis met 224 zetels. Op 4 februari 2011 werd een president gekozen, het eerste civiele staatshoofd van Myanmar in bijna 50 jaar.

De bevolking van Myanmar - 51,4 miljoen mensen (volkstelling in 2014), 56,3 miljoen (Wikipedia, 2015) - bestaat uit vele etnische groepen, waaronder: Bamer (68%), Shan (9%), Karen (6%) Rakhine (5%), Chinezen (3%), Rohingya (2,5%), Mon (2%) en de Kachin (1%).
Het grootste gedeelte van de bevolking is boeddhistisch (89%). Het christendom (4%, waarvan 3% baptisten en 1% katholieken) en de islam (4%, soennieten) zijn de andere belangrijke religies. Eén procent van de bevolking hangt het animistische geloof, het geloof in geesten (de nats), aan. Het animistische geloof is ook onder de boeddhistische bevolking wijd verbreid. De stamreligies van de bergvolkeren zijn sjamanistisch.

Het Birmaans is de officiële taal. Op kleine schaal wordt er ook Engels gesproken. De verschillende etnische groepen hebben hun eigen talen.

De bevolking een zeer laag inkomen; een derde van de Birmanen (ook Birmezen of Myanmarezen) leeft onder de armoedegrens en volgens de Verenigde Naties heeft tien procent niet eens geld om aan dagelijks voedsel te komen. Het inkomen (bruto binnenlands product; bbp) in Myanmar was in 2009 459 US-dollar (berekening van het IMF). Op een lijst van 180 landen stond Myanmar daarmee op plaats 165. Ter vergelijking: Nederland stond op plaats 7 op die lijst met een bbp van 48.222 US-dollar.
Volgens een lijst van het IMF was in 2015 het inkomen per hoofd in Myanmar 5.469 ‘international dollar’ en in Nederland 49.166. Op die lijst (totaal 185 landen) staat Myanmar op plaats 127, Nederland op plek 14.
De munteenheid in Myanmar is de Kyat; 1 euro is ongeveer 1.340 Kyat.

Landbouw zorgt in Myanmar voor werk en levensonderhoud voor 64 procent van de bevolking. Het belangrijkste landbouwproduct is rijst. Maïs en suikerriet zijn andere belangrijke gewassen.
Myanmar heeft veel natuurlijke grondstoffen, maar door gebrek aan kapitaal worden deze bijna niet geëxploiteerd. Er worden veel edelstenen gevonden in het land, vooral de robijnen uit Myanmar zijn zeer gewild vanwege hun ‘puurheid’. De houtkap is een voorname bron van inkomsten. Vooral het teak is gewild. Veel van deze bedrijven exporteren via Thailand om sancties te ontlopen.
De industrie van Myanmar produceert voornamelijk voor de eigen markt op kleine schaal.

Myanmar is een warm land, met tropische temperaturen van minstens 30 ºC vrijwel het gehele jaar. De temperaturen blijven ’s nachts ook hoog. Myanmar kent twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen (moesson). De neerslag is heel onregelmatig, het kan zes tot zeven maanden droog zijn bijvoorbeeld. Dit leidt dan tot watertekorten. Dit is de belangrijkste reden waarom Pakokku bekend staat als de Dry Zone.

De vlag van Myanmar bestaat uit horizontale banen geel, groen en rood, met een grote witte ster in het midden. De kleuren symboliseren solidariteit (geel), vrede en rust (groen) en moed en besluitvaardigheid (rood).

Nederland heeft sinds juli 2016 voor het eerst een ambassadeur in Myanmar. Hij moet er de economisch ontwikkeling, maar ook de mensenrechten ontwikkelen. Myanmar was onder het militaristische bewind tientallenjaren hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Maar na politieke hervormingen heeft het voormalige Birma de deuren wagenwijd opengezet. Toeristen en ook bedrijven vinden tegenwoordig hen weg naar het land.

 

DOE MEE, DOEMYANMAR